książki   |   opowiadania   |   artykuły   |   recenzje   |   download o mnie   |   księga gości   |   aktualności   |   kontakt
Książki online i opowiadania online Książki online i opowiadania online Książki online i opowiadania online

OPOWIADANIA ONLINE

Bolero
Bóg już tu nie mieszka
Choroba marzycieli
Dziennik z dalekiej podróży
Druga twarz pierwszego kontaktu...
Gdzie jesteś?
Jak w lustrze
Last Train to London
Leslie, kolejna ofiara mojej...
Myśliciel z Grand Central Station
Obóz kosmiczny
Ostatni taki człowiek
Parada desperatów
Planeta mgieł
Raport z Planety N
Słuchajcie, Kolumb
Sztafeta
Sztuka bezsensowej konwersacji
Ślepy los
Ta jedyna muzyka
Wszyscy mówią mi Tygrys
Wyzwolenie

KSIĄŻKI ONLINE

Pępek świata
Wczesna jesień



KSIĘGA GOŚCI

Podpis

AKTUALNOŚCI

Tak to bywa, że jeden telefon potrafi zmienić człowiekowi życie... Niedawno zadzwonił (powtarzam: zadzwonił) do mnie użytkownik po to, żeby mi podziękować - był przeziębiony, leżał w łóżku, natrafił na jedno z moich opowiadań i tak mu się spodobało, że postanowił odszukać do mnie telefon i zadzwonić, żeby powiedzieć jak bardzo mu się podobało. Już dawno z różnych przyczyn nie aktualizowałem tej strony, ale ten telefon chyba był właściwym impulsem - wkrótce pojawią się nowe opowiadania...
(22 lipca 2014)


OPOWIADANIA WG GATUNKÓW

opowiadania komedia
opowiadania science-fiction
opowiadania obyczajowe
opowiadania fantastyka

Książki online i opowiadania online

Książki online i opowiadania online

Planet mgieł2 lutego 2010

"Bardzo przyjemnie się czyta, pomysł dość oryginalny, szczególnie ten z komputerem, który w przeciwieństwie do stereotypu jest mniej mądry od człowieka oraz nawet po zakończeniu opowiadanie myśli długo pozostają z głównym bohaterem dumając na temat dalszych jego przygód. Piękne wykonane. "

Wiktorpolak@poczta.fm

Raport z Planety N2 lutego 2010

"To jest bardzo ciekawy opis planety, o której z pewnością słyszeliście ;-] Jak już się połapiecie o którą planetę chodzi to możecie mieć niezły ubaw ^^"

Wiktorpolak@poczta.fm

Leslie, kolejna ofiara mojej...19 października 2009

"Zaskakujaco wciagajace, choc nierowne czasami. Pewnie to naturalne, ze zawsze staramy sie sami przejrzec w opowiadaniach obyczajowych, wiec powiem tak - piekne studium straconych szans. Szkoda, ze trzeba sie rozstac z Nickiem. Dziekuje."

Pawel Gos

Ślepy loswrzesień 2001

Z prawdziwa przyjemnością przeczytałem opowiadanie Adama Barczyńskiego "Ślepy los". Świetnie napisane (dobry warsztat) i historyjka w klimatach, jakie lubię. Jednym słowem - czekam na więcej.

Radek Plewiński (opinia z serwisu esensja.pl)

Ostatni taki człowiek???

Podobało mi się nawet. Całkiem niebnalny pomysł.

Julia (opinia z serwisu czytaj.org)

Planeta mgieł19 grudnia 2002

"Fajny serwis i dawajcie więcej takich opowiadań jak Planeta Mgieł. Lubię ciekawe opowiadania."

Kamil (opinia z serwisu fantastyka.bajo.pl)

Ostatni taki człowiek19 grudnia 2002

"dla mnie bomba !! :) cos ciekawego, intrygojacego i zaskakujacego jednoczesnie"

Jax (opinia z serwisu czytaj.org)

Ostatni taki człowiek19 grudnia 2002

"pomysł świetny, tak jak wykonanie. i zakończenie całkiem zaskakujące, a o to chyba chodzi, nie?? żeby zaskakiwać czytającego."

Moonlighte (opinia z serwisu czytaj.org)

Planeta mgieł16 października 2002

"1. Styl jest świetny i oryginalny; odczuwa się trochę klimat Dzienników Gwiazdowych.
2. Humor jest na znakomitym poziomie (tj. jak czytałem to w niektórych miejscach śmiałem się do siebie - co zdarza mi się przy opowiadaniach SF niezwykle rzadko) niektóre humorystyczne chwyty są trochę zbyt czytelne i nie wypalają - ale jest to wyjątek od reguły.
3. Koncepcja też jest niezła - (...) Nie ma może jakiegoś ścinającego z nóg pomysłu, ale takiego pomysłu nie widziałem od dawna nawet w papierowych miesięcznikach SF.
4. Konstrukcja - widać szwy pomiędzy częścią z podróżą, a częścią po wylądowaniu.
Ogólnie: w stosunku do opowiadań, które czytałem w necie 'Planeta' jest lepsza o kilka długości, w stosunku do opowiadań publikowanych przez pisma papierowe - jest to opowiadanie lepsze od wielu tam zamieszczanych i czyta się je dużo przyjemniej."

Maciej Dudek, redagujący serwis Spartiat (opinia przesłana e-mailem)

Obóz kosmiczny20 lutego 2002

"ZEJBISTE! REWELACJA! W życiu nie czytałem lepszejszego! 100 pkt na 100 pkt możliwych. Od dziś Artur ze swoimi gadkami jest moim idolem. Poza drobnymi błędami literowymi opowiadanie ma jedną wadę: jest zdecydowanie za krótkie!"

Andy (opinia z serwisu Srebrny Glob)

Obóz kosmiczny19 lutego 2002

"(...) by podziekować za kilka ostatnich chwli, które mnie po prostu oczarowały i wprowadziły w doskonały humor (...), a wszystko dzięki takiemu jednemu milutkiemu opowiadaniu, tak całkowicie przypadkiem (mniem sobie:)), zwącego się "Obóz kosmiczny". Dzięki facet za całkiem sporą dawkę humoru i szatańskich pomysłów. Jeszcze nigdy tak zawzięcie nie śmialam się do komputera. Thanks. Wrażenie było niesamowite."

C. (opinia przesłana mailem, fragmenty i to dosyć tendencyjne :)

Obóz kosmiczny9 lutego 2002

"Jak rany koguta i o rety! Już dawno nie czytałem tak wciągającego opowiadania. Bardzo mi się podobało, a musisz Drogi Autorze wiedzieć, że to gwarant wielu sukcesów. Uśmiałem się setnie. Tysięcznie. Pod tym względem to opowiadanie przebija większość (a wszystkie, które aktualnie mam w głowie) opowiadań, ktore czytałem. Poza tym przyznam się od razu bez bicia, że lubię opowiadania oparte na dialogach, a odniosłem dziwne wrażenie, że to takowe było. Zresztą to była jego główna zaleta (czt. masło maślane). W każdym razie autorytatywnie stwierdzę, że opowiadanie nadaje się do jakiegoś periodyku papierowego. (...)
Świetne opowiadanie, wciągające, bardzo śmieszne. Przeczytałem za jednym posiedzeniem (czyt. wyczyn), ani chwili się nie nudziłem. Brak zbędnych opisów, brak dłużyzn. Oparte na dialogach, w dodatku dobrych, a to bardzo duży plus. (...) I jeszcze jedno - jak już zrobisz karierę, pamiętaj o mnie."

RaV (tendencyjne fragmenty opinii z serwisu Srebrny Glob)

Sztafeta13 listopada 2001

"Tekst nie nudzi, nie mąci, a długość i wielowątkowa fabuła wychodzą "Sztafecie" tylko na dobre."

Uncle Sam (Wirtualne Imperium Gier)

Książki online i opowiadania online